Измийте зърната от лимец и ги сварете в 1 л вода на слаб огън за около 1 час, докато зърната се разпукнат и отцедете. Нарежете праз лука, чесъна и сушените домати и ги объркайте с лимеца. Добавете сол, черен пипер, лимонов сок и половината зехтин.
Овкусете рибата с черен пипер и сол отвътре и отвън. Напълнете шарана с плънката. Полейте отгоре с останалия зехтин. Ако остане плънка, я разпределете отстрани в тавата. Налейте 250 мл вода и поставете алуминиево фолио върху тавата. Печете 50-60 мин в загрята на 200 градуса фурна без вентилатор. Ако искате рибата да стане със запечена коричка, отстранете фолиото 10 минути преди да извадите тавата от фурната.