ГРЪЦКА САЛАТА С ОРЗО (АРПА)

ГРЪЦКА САЛАТА С ОРЗО (АРПА)

ГРЪЦКА САЛАТА С ОРЗО (АРПА)

Необходими продукти

  • 1 пакет Паста Ризони (Арпа) от БИО Лимец (400 г)
  • 80 мл екстра върджин зехтин
  • 3 с.л. червен винен оцет (или какъвто предпочитате)
  • 1 връзка пресен магданоз
  • 1 ч.л. риган (сушен)
  • сол
  • черен пипер
  • 150 г чери домати
  • 100 г сирене ,,Фета"
  • 100 г маслини ,,Каламата"
  • 1/2 глава червен лук
  • 1 малка скилидка чесън
  • 1 зелена чушка
  • 1 краставица
  • сок от 1/2 лимон

Начин на приготвяне

Сложете тенджера с подсолена вода да заври. След като заври, изсипете пастата ризони, позната още като арпа, орзо или критараки. Разбърквайте от време на време, за да избегнете слепване. 

През това време мариновайте някои от съставките в дресинга, за да се създаде обмен на вкусове между съставките и дресинга и да се подсили вкуса на цялата салата. 

В дълбока купа смесете зехтина и оцета. Нарежете на ситно магданоза и го добавете в купата заедно със солта, черния пипер и ригана. Смесете съставките. 

Добавете чери домати, нарязани наполовина, сирене фета, нарязано на кубчета, червен лук, нарязан на кубчета, маслини, нарязани на колелца и пресован чесън. Добавете нарязана чушка на кубчета и нарязана на дребно краставица. Разбъркайте продуктите и подправете с прясно изцедения сок от лимон.

Добавете свареното и отцедено орзо и разбъркайте продуктите.

Препоръчваме салатата да се консумира след 30 минути, за да поеме пастата всички вкусове и да се маринова.

Можете да охладите салатата в хладилника, ако предпочитате студена салата с паста. 

Добър апетит!