За тази салата е необходимо 2-3 дни по-рано да подготвите покълването на зърната от лимец. Накиснете зърната лимец във вода и ги оставете да престоят една нощ в хладилник, за да набъбнат. На следващия ден отцедете и измийте набъбналия лимец. В глинения съд за кълнове, който може да закупите от Земята на траките, поставете в най-горната купа с дупки една шепа зърна от лимец (15-20 г). Разстелете зърната така че да не се допират и ги залейте с една кафена чаша вода. Зърната ще се намокрят, а водата ще се оттече през дупките на съда в най-долната купа. Поставете капака на съда и го оставете в помещение на хладно. Два пъти на ден заливайте зърната с вода, така че да се намокрят, като преди това изсипвайте събраната в най-долната купа вода. След 2-3 дни зърната ще покълнат.
Изпечете и обелете 3-4 червени чушки (може да ползвате и готови печени чушки от буркан). Нарежете ги на широки ивици и ги овкусете със сол и балсамико. Нарежете и добавете червения лук, разбъркайте и оставете за 20 минути да поемат вкусовете.
В широка чиния за салата сложете чушките и лука, отгоре поставете кълновете и маслините. Овкусете със зехтина и разбъркайте. Нарежете синьото сирене на триъгълници и поставете върху салатата и украсете със стрък магданоз.