ПИЦА СЪС ЗАКВАСКА

ПИЦА СЪС ЗАКВАСКА

ПИЦА СЪС ЗАКВАСКА

Необходими съставки за 2 големи пици (около 30-33 см диаметър)

За тестото

За пицата

  • 100 г доматен сос или лютеница
  • 100 г салам ,,Наполи" или по Ваш избор
  • 80 г пресни гъби печурки
  • 200 г настъргана моцарела или кашкавал

Начин на приготвяне

Смесете брашното със закваската и хладката вода. Омесете меко тесто и го оставете да втаса на топло в съда за около 30 минути, като го покриете с кърпа. Всяко брашно поема по различен начин водата и затова, ако тестото е много лепкаво, добавяйте постепенно по още малко брашно. Ако е прекалено сухо и твърдо, добавяйте по още малко вода. Целта е да получите нелепнещо, меко тесто. 
След 30 минути добавете солта и го омесете повторно. 

Намазнете тавите, в които ще печете пиците с малко олио. Ако печете в специални тави за пица (с малки дупки по дъното) не е нужно да намазнявате. Разделете тестото на 2 равни части, ако и тавите са Ви еднакви по размер. Набрашнете леко повърхността на топката тесто и я разстелете в тавата. Ако е необходимо, поръсете с малко брашно. Целта е тестото да не се залепи за тавата.

След като сте разтегнали тестото в тавите за печене, ги сложете в затворена, изключена фурна докато почти удвоят обема си. Отнема около 1-1,5 часа. Извадете ги от фурната и я включете да се загрява на 220℃.

Нанесете доматения сос, като избягвате външния ръб на тестото (около 2 см). Нарежете гъбите на тънки резенчета и ги добавете, може да добавите и други съставки по Ваш избор.

Печете пицата на 220℃ до постигане на златист загар по външния ръб. Извадете пицата, добавете моцарела или настържете кашкавал и наредете салам ,,Наполи" най-отгоре. Върнете пицата във фурната за около 1-2 минути, докато моцарелата се разтопи. Извадете пицата и се насладете на уникалния вкус и хрупкавата коричка отстрани.
Пиците не се пекат едновременно, а една след друга.

Добър апетит!