ПИТКА С МАСЛО И ШАРЕНА СОЛ

ПИТКА С МАСЛО И ШАРЕНА СОЛ

ПИТКА С МАСЛО И ШАРЕНА СОЛ

Необходими продукти

Необходими продукти за плънка на питката

  • 125 г краве масло (разтопено в касерола до златист цвят)
  • 1 скилидка чесън (смачкана на преса или ситно нарязана)
  • Шарена сол
  • Чубрица

Начин на приготвяне

Отмерете 500 г бяло фино брашно и го изсипете в голяма купа или в купата на кухненския робот (ако използвате такъв). Добавете пакетчето закваска, прясното мляко, разтопеното масло и разбитото яйце. Омесете тесто.

Оставете го да втасва 15-20 минути. След това добавете към полувтасалото тесто солта.
Омесете отново тестото, оформете го на топка и го покрийте с кухненска кърпа или свежо фолио, за да втасва. Отнема около 1-1,5 часа в зависимост от температурата в помещението. Препоръчителната температура е 21-23°C.

Разточете тестото с дебелина около 1 см. Намажете разточеното тесто с разтопено масло с чесън, чубрица и шарена сол. Нарежете го на квадрати със страна около 10 см. 

Подредете квадратите тесто изправени, един до друг, във форма за печене на кекс. Покрийте ги с кухненска кърпа или свежо фолио, за да втасва още около 1-1,5 часа. 

Загрейте фурната на 200 градуса. Поставете питката да се пече и намалете фурната на 180 градуса. Печете около 45 минути. 

След като е готова, извадете питката и я поставете на решетка, за да изстине. Насладете се на неустоимо вкусна и ароматка питка.