ПЕЧЕНА ТИКВА С ЛИМЕЦ И КАРАМЕЛ

ПЕЧЕНА ТИКВА С ЛИМЕЦ И КАРАМЕЛ

ПЕЧЕНА ТИКВА С ЛИМЕЦ И КАРАМЕЛ

Необходими продукти за 6 парчета

  • 1 малка тиква цигулка или матилда
  • 250 г захар
  • 50 г масло
  • 200 мл течна готварска сметана
  • 50 г зърна от лимец
  • 50 г орехи
  • канела за поръсване

Начин на приготвяне

Измийте зърната от лимец и ги сварете в 1 л вода около 1-1½ часа, докато зърната се разпукнат, отцедете ги.

Почистете тиквата без да я белите и я нарежете на големи парчета. Подредете я в тавичка, добавете малко вода и я изпечете в предварително загрята фурна на 170 градуса с вентилатор за около 1 час.

В касерола изсипете захарта и я карамелизирайте, като загреете котлона на средна степен.

След като карамелът добие златист цят, добавете маслото и сметаната. Гответе ги до получаването на хомогенна смес. Оставете карамеления сос да се охлади за малко.

Подредете в плитка чиния изпечените парчета тиква. Върху всяко парче сложете 1-2 с.л. сварени зърна от лимец и обилно ги залейте с карамеления сос. Поръсете с канела и украсете с орехи.