Измийте зърната от лимец и ги сварете в 1 л вода на слаб огън за около 1-1½ часа, докато зърната се разпукнат и отцедете.
Почистете и нарежете на ситно праз лука и моркова. Загрейте около 30 мл олио в тиган и задушете в него нарязаните зеленчуци. Гответе на средно силен огън около пет минути и добавете сварените зърна от лимец. Овкусете със сол и черен пипер и гответе още 2-3 минути. Оставете плънката да се охлади.
Завийте във всяко лозово листо по една лъжица от плънката и оформете стегнати рулца.
Подредете лозовите сармички плътно една до друга в тенджера. Долейте 2 ч.ч. вода и притиснете с обърната чиния - това се прави, за да не се развият сармичките по време на готвенето. Варете около 30-40 минути.