КОЗУНАК С ШОКОЛАД И БАДЕМИ, ПЕЧЕН В ГЛИНЕН СЪД

КОЗУНАК С ШОКОЛАД И БАДЕМИ, ПЕЧЕН В ГЛИНЕН СЪД

КОЗУНАК С ШОКОЛАД И БАДЕМИ, ПЕЧЕН В ГЛИНЕН СЪД

Необходими съставки за един козунак

  • 150 мл прясно мляко (топло)
  • 1 пакетче суха мая (7 г) или 0,5 кубче прясна мая (22 г)
  • 1 яйце (на стайна температура)
  • 140 г захар
  • 400 г бяло брашно от Земята на траките (пресято)
  • 20 г разтопено масло
  • 15 мл олио (топло)
  • ванилия
  • настъргана кора от 1 лимон
  • есенция с аромат на ром
  • 150 г шоколадови капки (или нарязан на малки кубчета готварски шоколад)
  • 20 г филирани бадеми
  • 1 жълтък и 1 ч.л. прясно мляко за намазване
  • захар и бадеми за поръсване (намокрени с вода)

Начин на приготвяне

Загрейте млякото до степен топло (не горещо) и го изсипете в стъклен съд с вместимост поне 500 мл. Добавете маята, 1 ч.л. захар и 1-2 с.л. от брашното. Разбъркайте добре, покрийте с кърпа или фолио и оставете да шупне на топло за около 10 мин.    

Разбийте яйцето със захарта, ванилията, лимоновата кора и есенцията с помощта на кухненска бъркалка или кухненски робот. Добавете шупналата мая и отново разбъркайте. Добавете разтопеното масло и разбъркайте. Постепенно добавете брашно и омесете меко тесто (може да ползвате кухненски робот с приставка за тесто). Отнема няколко минути.

Изсипете тестото върху кухненския плот, предварително намазан с олио. Месете на ръка като вкарвате топлото олио на части, като издърпвате и прегъвате тестото. Отнема 3-4 мин.

Поставете тестото в голяма купа и го покрийте с фолио или кърпа. Оставете го на топло, за да втаса и да увеличи обема си 2-3 пъти, за около 2-3 часа.

Пригответе правоъгълния глинен съд за печене на Земята на траките, като покриете долната му част с хартия за печене, намазнена с олио.

Добре втасалото тесто изсипете върху плота и разделете на 3 равни части, които оформете на 3 топки.

Всяка топка разтеглете с ръце във формата на елипса дълга около 25-30 см. Поръсете с 1/3 от плънката шоколад и филирани бадеми и загънете всяка елипса внимателно с пръсти като се получи фитил. Всеки фитил усучете и разтеглете леко. Преплетете трите фитила на класическа плитка.

Пренесете оформения козунак в глинения съд. Намажете козунака с разбития жълтък и мляко. Поръсете със захар и бадеми, които сте намокрили с вода, за да не прегарят. Покрийте съда с капака и го поставете в студена фурна. Включете фурната на 200℃ и печете козунака 55 мин. от момента на включване. 

След като е готов, извадете козунака и го поставете върху метална решетка, за да изстине.

Добър апетит!