Загрейте млякото до степен топло (не горещо) и го изсипете в стъклен съд с вместимост поне 500 мл. Добавете маята, 1 ч.л. захар и 1-2 с.л. от брашното. Разбъркайте добре, покрийте с кърпа или фолио и оставете да шупне на топло за около 10 мин.
Разбийте яйцето със захарта, ванилията, лимоновата кора и есенцията с помощта на кухненска бъркалка или кухненски робот. Добавете шупналата мая и отново разбъркайте. Добавете разтопеното масло и разбъркайте. Постепенно добавете брашно и омесете меко тесто (може да ползвате кухненски робот с приставка за тесто). Отнема няколко минути.
Изсипете тестото върху кухненския плот, предварително намазан с олио. Месете на ръка като вкарвате топлото олио на части, като издърпвате и прегъвате тестото. Отнема 3-4 мин.
Поставете тестото в голяма купа и го покрийте с фолио или кърпа. Оставете го на топло, за да втаса и да увеличи обема си 2-3 пъти, за около 2-3 часа.
Пригответе правоъгълния глинен съд за печене на Земята на траките, като покриете долната му част с хартия за печене, намазнена с олио.
Добре втасалото тесто изсипете върху плота и разделете на 3 равни части, които оформете на 3 топки.
Всяка топка разтеглете с ръце във формата на елипса дълга около 25-30 см. Поръсете с 1/3 от плънката шоколад и филирани бадеми и загънете всяка елипса внимателно с пръсти като се получи фитил. Всеки фитил усучете и разтеглете леко. Преплетете трите фитила на класическа плитка.
Пренесете оформения козунак в глинения съд. Намажете козунака с разбития жълтък и мляко. Поръсете със захар и бадеми, които сте намокрили с вода, за да не прегарят. Покрийте съда с капака и го поставете в студена фурна. Включете фурната на 200℃ и печете козунака 55 мин. от момента на включване.
След като е готов, извадете козунака и го поставете върху метална решетка, за да изстине.
Добър апетит!