КЛАСИЧЕСКИ ХЛЯБ ОТ ПШЕНИЧЕНО И РЪЖЕНО БРАШНО СЪС СУХА ЗАКВАСКА

КЛАСИЧЕСКИ ХЛЯБ ОТ ПШЕНИЧЕНО И РЪЖЕНО БРАШНО СЪС СУХА ЗАКВАСКА

КЛАСИЧЕСКИ ХЛЯБ ОТ ПШЕНИЧЕНО И РЪЖЕНО БРАШНО СЪС СУХА ЗАКВАСКА

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Отмерете 340 г бяло фино брашно от пшеница и 170 г пълнозърнесто брашно от ръж. Смесете ги в голяма купа или в купата на кухненския робот (ако използвате такъв). След като двете брашна са смесени добре добавете пакетчето закваска и ¾ от водата. Омесете тесто.

Оставете го да втасва 15-20 минути. След това добавете към полувтасалото тесто солта, като предварително я разтворите добре в оставащата ¼ вода.

Омесете отново тестото, оформете го на топка и го покрийте с кухненска кърпа или свежо фолио, за да втасва. Отнема около 1-1,5 часа, в зависимост от температурата в помещението. Препоръчителната температура е 21-23°C.

Когато тестото е достигнало ⅔ от обема на втасване, поставете глинения съд за печене на хляб във фурната и го загрейте на 250°C без вентилатор. Отнема около 10-15 минути, в зависимост от фурната.

След като съдът е загрят и тестото е втасало, набрашнете кухненския плот и изсипете тестото. Оформете тестото според формата на съда. Извадете съда от фурната и внимателно отворете и оставете капака на страни. Поставете тестото в съда, поръсете го леко с брашно и направете надлъжен дълбок разрез с нож за тесто или остър кухненски нож. Трябва да действате внимателно и бързо, за да не изстине съдът.

Поставете съда във фурната и оставете хлябът да се пече точно 45 минути, без да променяте температурата (250°C без вентилатор) и без да отваряте фурната.

След като е готов, извадете хляба и го поставете на решетка, за да изстине. Насладете се на неустоима хрупкава коричка и вкус на хляб, печен в селска глинена пещ.