Смесете маята и захарта и добавете около 50 мл топла вода (не гореща). Разбъркайте и оставете сместа да шупне и удвои обема си. Отнема около 5-10 минути в зависимост от температурата в помещението.
Отмерете 500 г брашно и го изсипете в голяма купа или в купата на кухненския робот (ако използвате такъв). Добавете солта и разбъркайте. Направете кладенче, изсипете шупналата мая и разбъркайте. Постепенно добавете зехтина и водата (250 мл или колкото поеме) и продължавайте да бъркате.
Омесете меко тесто, оформете го на топка и го покрийте с кухненска кърпа или свежо фолио, за да втаса. Отнема около 1-1,5 часа, в зависимост от температурата в помещението.
Когато тестото е достигнало 2/3 от обема на втасване, поставете глинения съд за печене на хляб във фурната и го загрейте на 250 градуса без вентилатор. Отнема около 10-15 минути в зависимост от фурната.
След като съдът е загрят и тестото е втасало, набрашнете кухненския плот и изсипете тестото. Добавете маслините, доматите и ригана и месете, за да се поемат равномерно от тестото. Оформете тестото като топка. Извадете съда от фурната и внимателно отворете и оставете капака на страни. Поставете тестото в съда, поръсете го леко с брашно, захлупете капака и го върнете във фурната. Трябва да действате внимателно и бързо, за да не изстине съдът. Оставете хлябът да се пече точно 45 минути, без да променяте температурата (250 градуса без вентилатор).
След като е готов, извадете хляба и го поставете на решетка, за да изстине. Насладете се на неустоима хрупкава коричка и вкус на хляб, печен в селска глинена пещ.