ХЛЯБ ОТ ФИНО ТЪМНО ПШЕНИЧЕНО БРАШНО

ХЛЯБ ОТ ФИНО ТЪМНО ПШЕНИЧЕНО БРАШНО

ХЛЯБ ОТ ФИНО ТЪМНО ПШЕНИЧЕНО БРАШНО

Необходими продукти

  • 500 г фино тъмно пшеничено брашно
  • 1 пакетче суха мая (7 г) или половин кубче прясна мая (21 г)
  • 1 ч.л. захар за маята
  • 50 мл топла вода за маята
  • 1 ч.л. сол
  • 1-2 с.л. зехтин
  • 250 мл вода

Начин на приготвяне

Смесете маята и захарта и добавете около 50 мл топла вода (не гореща). Разбъркайте и се оставете сместа да шупне и да удвои обема си. Отнема около 5-10 минути в зависимост от температурата в помещението.

Отмерете 500 г брашно и го пресейте през сито.

Изсипете го в голяма купа или в купата на кухненския робот (ако използвате), добавете солта и разбъркайте. Направете кладенче и изсипете маята и разбъркайте. Постепенно добавете зехтина и водата (250 мл или колкото поеме) и продължавайте да бъркате.

Омесете меко тесто, оформете го на топка и го покрийте с кухненска кърпа или свежо фолио, за да втаса. Отнема около 1-1,5 часа, в зависимост от температурата в помещението.

Когато тестото е достигнало 2/3 от обема на втасване, поставете глинения съд за печене на хляб, който може да закупите от Земята на траките във фурната и го загрейте на 250 градуса без вентилатор. Отнема около 10-15 минути в зависимост от фурната.

След като глиненият съдът за печене на хляб е загрят и тестото е втасало, набрашнете кухненския плот и изсипете тестото. Добавете маслините, доматите и ригана и месете, за да се поемат равномерно от тестото и го оформете на топка. Извадете съда за печене от фурната и внимателно отворете и оставете капака на страни. Поставете тестото в съда, поръсете го леко с брашно, захлупете капака и го върнете във фурната. Трябва да действате внимателно и бързо, за да не изстине съдът. Засечете 45 минути и без да променяте температурата (250 градуса без вентилатор) го оставете да се пече.

След 45 минути хлябът е готов. Извадете го и го поставете на решетка, за да изстине. Готовият хляб е с неустоима хрупкава коричка и вкус на хляб, печен в селска глинена пещ.