Отмерете 500 г брашно и го изсипете в голяма купа или в купата на кухненския робот (ако използвате). Добавете закваската и разбъркайте. Постепенно добавете зехтина, солта и водата и продължавайте да бъркате.
Омесете меко тесто, оформете го на топка и го покрийте с кухненска кърпа или свежо фолио, за да втаса. Отнема около 1-1,5 часа, в зависимост от температурата в помещението.
Пригответе голяма тава, в която ще печете фокачата, като я намажете със зехтин. Когато тестото е увеличило 2 или 3 пъти обема си го изсипете върху намазнената тава.Равномерно разстелете тестото с длани, така че да покрие цялата тава. Намажете обилно със зехтин и оставете да втаса още 15-20 мин. Направете дупки с пръсти по повърхността през 2-3 см, в които подредете маслините и доматите, като леко ги притиснете с пръсти. Поръсете с розмарин, риган и морска сол и поставете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете 10 мин. на 200 градуса. След това намалете фурната на 180 градуса и печете още 20 мин. или повече, до получаване на златиста коричка.
Добър апетит!