ЛОЗОВИ САРМИЧКИ С ЛИМЕЦ И МЛЕЧЕН СОС

ЛОЗОВИ САРМИЧКИ С ЛИМЕЦ И МЛЕЧЕН СОС

ЛОЗОВИ САРМИЧКИ С ЛИМЕЦ И МЛЕЧЕН СОС

Необходими продукти за 4 порции:

  • 2 големи стръка праз лук
  • олио
  • 100 г зърна от лимец
  • 1 морков
  • лозови листа - 1 буркан стерилизирани
  • сол
  • черен пипер
  • кисело мляко - 3 с.л.

Необходими продукти за млечния сос:

  • 300 мл заквасена сметана
  • 100 мл кисело мляко
  • 2 с.л. майонеза
  • 1 ч.л. горчица /по желание/

Начин на приготвяне

Измийте зърната от лимец и ги сварете в 1 л вода на слаб огън за около 1-1½ часа, докато зърната се разпукнат и отцедете.

Почистете и нарежете на ситно праз лука и моркова. Загрейте около 30 мл олио в тиган и задушете в него нарязаните зеленчуци. Гответе на средно силен огън около пет минути и добавете сварените зърна от лимец. Овкусете със сол и черен пипер и гответе още 2-3 минути. Оставете плънката да се охлади.

Завийте във всяко лозово листо по една лъжица от плънката и оформете стегнати рулца.

Подредете лозовите сармички плътно една до друга в тенджера. Долейте 2 ч.ч. вода и притиснете с обърната чиния - това се прави, за да не се развият сармичките по време на готвенето. Варете около 30-40 минути.